Min dag i varghägnet på Kolmården

Den 13 januari 2001 åkte vi till Kolmårdens djurpark.

Vi skulle besöka vargarna i deras hägn!!

Jag- (Lillan) åkte tillsammans med Mia & Kenneth Hellstrand, Helena Hellström, Kjell Svensson, Peter Söderberg, Åsa Jansson och Thony Blick. Dagen började bra med ett helt underbart väder. Kallt visserligen men solen sken från en blå himmel. Vi var en grupp på 30 st personer som delades upp på två mindre grupper om 15 st inför besöket hos vargarna. Mellan gruppernas vargbesök skulle vi få lite information om vargarna. Vi bad att få hamna i den senare besöksgruppen, så vår dag började med en liten rundvandring i en för året annars stängd djurpark. Några djur var ute och aktiva så som tigrar, isbjörnar, sälar, sjöbjörnar, kameler osv…..  men dom flesta var inne för vintern.

Vargbesöken i hägnet kan endast göras under vinterhalvåret eftersom brunbjörnen då gått i ide. Dom vistas annars i samma hägn som vargarna och är inte lika "kärvänliga". Nåväl… efter vår rundvandring var det dags att hämta den första gruppen som då redan hade träffat vargarna och sen bege oss till en liten stuga där vi åt lunch och fick en liten föreläsning samt se en videofilm om vargarna på Kolmården …så klart!!  Vi fick bland annat reda på att vargarna "nappas" från andra dygnet för att dom inte bara ska bli vana, utan även bli socialiserade med människor. Frågorna haglade och många jämförelser gjordes naturligtvis med våra tamhundar. Vi fick även reda på att vargtikarna inte få gå i ett hägn där det ska ske turistbesök. Orsaken är att dom jämfört med hanarna är lägre i rang så dom skulle försöka "klättra" på besökarna vilket skulle kunna bli väldigt besvärligt. Dessutom sades det att hanarna är mer keliga och tillgivna än tikarna.

Vi fick höra talas om dom hanar vi skulle besöka.  Det var Devil, Eros, Athos och Porthos, som var fyra kullbröder på sex år. Vi fick också ta del av berättelsen om "tronskiftet" mellan Devil och Porthos…… För c:a två år sen fick dessa bröder ett rådjur till middag. Porthos som då var "The King" delade med sig en liten del till dom andra och drog sen iväg med resten av måltiden vilket var nästan halva rådjuret. Detta smaskade han i sig själv. Stinn i magen och lite slö efter måltiden blev han  testad av dom andra bröderna. "The King Porthos" som då var mätt, belåten och lite slö, var inte tillräckligt snabb i reaktioner och signaler så han åkte ner på rangskalan och Devil tog över.

Ordspråket "den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket" blev till verklighet.

varg69.jpg (40225 bytes)

Girighet straffar sig har denna Porthos fått erfara

Med detta och en hel del annan information i bagaget spatserade vi med stor förväntan in i hägnet. Många av oss var mycket spända och nyfikna på om vi endast skulle reagera så som vi gör när vi möter en främmande tamhund. Men med tanke på den raka och spända kroppshållningen hos dom flesta av oss, kunde jag snabbt konstatera att så inte var fallet!!!  Förväntningarna och nyfikenheten hos oss alla var mycket stora.


Trots att dessa vargpojkar är "nappade" var dom respektingivande och vi närmade oss dom med stor försiktighet.

varg28 kopia.jpg (22552 bytes)

Ledarhanen Devil

Vargarnas signaler var så enormt tydliga att vi stod som häpna och bara iakttog spelet. Deras språk var glasklart och oerhört intressant. Porthos som numera fått lämna sin tron fick ligga på avstånd och invänta sin tur och tillåtelse av ledaren Devil att hälsa på oss tvåbenta. En av besökarna närmade sig Porthos som då insåg att han skulle få ta en konflikt med DevilPorthos valde då istället att snabbt få bort det mänskliga orosmomentet. Det enda som behövdes för att åtgärda detta var ett djupt morrande....... Den tvåbenta avlägsnade sig snabbt!!

Efter en stund kom Porthos försiktigt och avvaktande mot Devil och Eros. Han visade en tydligt underkastelse och "frågade om det var okey". Efter klartecken från sina bröder släpptes Porthos fram. 

varg32 kopia.jpg (12430 bytes)  varg95 kopia1.jpg (28002 bytes)

Med på resan fanns några barn som inte fick följa med in i hägnet, orsaken till detta fick vi noga förklarat för oss. Den varg som befinner sig lågt på rangskalan kan uppfatta barn som enkla att "klättra över" i rang. Det kan i en trängd situation bli besvärligt. Vi fick tydligt se vad guiden Mats menade med kontakten "barn-varg" och vad som kan hända om barn är med i hägnet. Porthos visade stort intresse för barnen och såg sin chans att "klättra" på några lägre individer. Barnen fick snällt stanna utanför stängslet. Vilket vi alla tyckte var betryggande.

vargar1.jpg (15628 bytes)

<Nästa sida>