Dainty´s Victoria

7 juni 1996  -  14 februari 2010
Sov gott lilla Jojo

-----------------------------------------------------------------

Cesky Terrier
 

Vill bara visa upp våran härliga Cesky terrier
som har det mest ljuvliga temperament som tänkas kan.
Jojo kom från Eva och Filip Johnsson, Tierp.


Jojo hade lätt för att lära sig olika konster.
Sitta på bakbenen och vinka var hennes favoritställning
när vi hade någon på besök.
Kanske någon kunde bli imponerad och bjuda på en godis.


Du kan
klicka här för att lära lite om rasen
eller läsa
Rasstandarden
 

"Jojo" är född 7 juni 1996

Hon är bara utställd en gång som valp BIR & BIG-2 och 1 gång som vuxen. Hon har inte haft några valpar,
hon är bara våran älskade lilla soffhund.

Jojo tro nog att hon är en Golden retriever.


Lite historik om Cesky terrier
Ceskyn är en terrier, men den skiljer sig både till det yttre och inre från sina två anfäder. Det är en snäll hund som samsas väl med artfränder. Det ska mycket till innan en cesky ger sig in i ett slagsmål.

Den sällskaplighet, ibland på gränsen till osjälvständighet, som karakteriserar ceskyn medför att den trivs mycket bra tillsammans med andra hundar och gillar att vara medlem i en flock. Ceskyn vill ha sällskap och det är inte rättvist mot den att förvisa den till långa ensamma dagar i hemmet. Man ska ha gott om tid för sin hund och ge den tillfälle att vara delaktig i vardagen.

Ceskyns kärlek och bundenhet till familjen har den fördelen att det aldrig är några problem att ha den lös. Inkallning lär den sig lätt, och på en promenad följer den sin mänskliga flock hack i häl.

Ceskyns jaktlust är styrbar och den prioriterar alltid husse eller matte framför vilda djur. Den har dock full kapacitet att ta livet av exempelvis en råtta eller andra mindre skadedjur, men den "killerinstinkt" som tänds hos andra terriers inför ett byte har inte alltid den icke jakttränade ceskyn tillgång till.

Fördelen med det är att rasen fungerar utmärkt med andra husdjur alltifrån kaniner till hästar.

Trots sin ringa storlek är ceskyn en stark, uthållig, robust och kraftfull hund. På sina korta ben orkar den gå i princip hur långt som helst, så länge promenaden föregår i normalt tempo. Den får alltså inte utsättas för hård, pressande motion som exempelvis cykling.

Många ceskys är matglada men den tycks inte lagd åt att bli fet annat än i undantagsfall. En livslängd på runt 11-13 år är ganska normal för ceskyn, tack vare att den i stor utsträckning är en frisk och sund ras.



Frantisek Horak


Tjeckisk genetiker med stort intresse för hästar och hundar, i första hand terrier, var under många år en av landets ledande uppfödare av skotsk terrier. Rasen hade länge varit mycket populär i vad som då var Tjeckoslovakien, och förutom att vara sällskaps- och utställningshund användes den i stor utsträckning till praktiskt arbete.

Horak själv var en entusiastisk jägare och trots att hans uppskattning för den skotska terriern var hög, ansåg han att den hade brister som jakthund. Huvudets storlek och det breda bröstet gjorde det svårt för hunden att vara rörlig och effektiv under jord. Pälsens sträva struktur hindrade den från att glida och krypa igenom trånga passager.

Horaks andra ras, sealyham terrier förenade likaså fördelar med vad han uppfattade som nackdelar för en jakthund. Framför allt ansåg Horak att färgen var klart olämplig.

Någonstans mitt emellan dessa två raser, försedd med de bästa exteriöra särdragen från var och en, fanns Horaks idealhund. Denna skulle i sin helhet vara pigmenterad (inte vit), den skulle ha ett kilformigt huvud, starka långa käkar och medelstora, ganska djupt liggande ögon med ett lugnt uttryck. Öronen skulle vara medelstora, tämligen högt ansatta och nedhängande.
Halsen önskades stark men längre och mer rörlig än hos ursprungsraserna. Kroppen skulle vara av medellängd, ryggen rak men ländpartiet svagt välvt. Jämfört med anfäderna skulle den ha något längre ben och röra sig lättare. Den okuperade svansen skulle vara tjock och lång. Mankhöjden hos den Böhmiska terriern (som den först kallades) tilläts variera mellan 27-35 cm. Tillägas skall också vikten av att pälsen var lättskött. Horak eftersträvade därför en hårrem som inte trimmades utan klipptes.

De första försöken  

År 1949 parade Horak två hundar, En skotsk terriertik av egen uppfödning vid namn Scotch Rose och en sealyhamhane med engelskt påbrå, Buganier Urquelle. Resultatet blev bl a en hanhund med de eftertraktade hängöronen, Balda Lovu Zdar. Han parades i sin tur tillbaka på sin mor och i generation två föddes tiken Diana Lovu Zdar, också hon med hängande öron. Diana parades med en son till den ursprungliga Sealyhamhanen som dessvärre hunnit dö i mellantiden. I tredje led föddes tre valpar. En hanvalp ratades såsom varande för sealyhamlik medan kullsyskonen Fantom och Fenka, båda med Horaks kennelnamn Lovu Zdar (vilket betyder ungefär "lycklig jakt"), parades med varandra.

I samma anda fortsatte Horaks avelsarbete. Inaveln var av en kaliber som skulle få nutida genetiker att stilla be en bön, men faktum är att Horak uppenbarligen visste vad han gjorde. Förutom hans strängt vetenskapliga insikt i genetiken var han en praktisk hundmänniska och han tog alla hundar ur aveln som inte höll måttet. Och resultatet blev märkligt nog förvånansvärt friska och sunda hundar.

År 1963 hade Horak etablerat en så pass karakteristisk stam hundar att de kunde godkännas som egen ras och han döpte den till cesky terrier för att hedra sitt hemland. I sanning ett remarkabelt arbete.

Cesky terriern fick kort efter erkännandet närmast status som en av hemlandets nationalraser. I mitten av 60-talet utgavs en frimärksserie föreställande inhemska raser där tiken Orlice Lovu Zdar valts att företräda ceskyn. Intresset för den lilla terriern väcktes snart även utanför Tjeckiens gränser.

Redan under 60-talets sista år kom den första ceskyn till Sverige, vilken var ingen mindre än nämda Orlice. Vid ankomsten var hon parad med sin halvbror Mrak Lovu Zdar och födde i karantän fyra valpar som kom att utgöra starten på Sören och Thea Simonssons, kennel Solkusten, uppfödning. De livmodersimporterade valparna (varav två föddes upp för hand av Thea själv och två fann en styvmor i en kanintax då Orlices mjölk sinade redan efter ett par dagar) har kommit att spela en stor roll i svensk ceskyavel, främst genom Solkustens Ohre och Oslava.

Bland annat tack vare det förnämliga grundmaterial makarna Simonsson haft att arbeta med är den svenska cesky terrier-stammen idag av absolut världsklass.

Thea och Sören Simonssons uppfödararbete stötte snart på väsentliga svårigheter. Avelsbasen var snäv och att få in nya importer var så gott som omöjligt. Horak själv var villig att sända en förstklassig hund, General Lovu Zdar, till Sverige men de tjeckiska myndigheterna hade, i vad man får förmoda välvilja men för vår ceskyavel ytterst missriktad sådan, belagt alla hundar av jaktraser med exportförbud. Detta förbud innefattade även cesky terriern, som ju ansågs vara i första hand en grythund. Vid den aktuella tiden var det dock få cesky som användes i praktisk jakt eftersom de ännu relativt få verkligt bra och typiska hundarna ansågs alltför värdefulla för att riskeras i underjordiska härtåg.


Häst i byte

 
För utländska uppfödare kvarstod det under förbudsåren dock en minimal chans, åtminstone i teorin, att förvärva cesky terrier. Den bestod i möjligheten att med de tjeckiska myndigheternas goda minne byta likvärdiga "varor" mot varandra. Utväxlingen kunde däremot endast ske efter en komplicerad och utdragen pappersexercis. Thea och Sören Simonsson hade under en period två shetlandsponnies i beredskap hemma i trädgården. Tillståndet för den tänkta exporten/importen dröjde flera år och utbyteshästarna hann få nya hem (och lever än idag, 24 år gamla!) långt innan myndigheterna i Tjeckien gav sitt medgivande till transaktionen. Den ovan nämda hanhunden General hade alltså kommit till Sverige på helt andra vägar. Importen av honom gav rasen en rejäl skjuts framåt och ett verkligt fotfäste i vårt land.

Så småningom skedde en uppluckring av reglerna och 1989 fick rasen ny luft under vingarna i och med importen av hanen Grunt del Monte till Kennel Dainty's, Eva och Filip Johnsson. Grunt var handplockad av Horak för att passa den svenska stammen, och visade sig vara en fullträff. En heder åt de svenska uppfödarna är att de två hanvalpar som sändes Horak i utbyte mot Grunt har varit en tillgång i den tjeckiska aveln.


Horaks åsikter och erfarenhet har varit till stor hjälp för cesky uppfödare världen över, även om han några år före sin död 1996 (då han var drygt 90 år) överlät uppfödararbetet på sin dotter. Det är få andra rasanhängare som har kunnat få förstahandsinformation om hur en riktig, typisk och sund cesky terrier skall se ut och uppföra sig från en man som med fog kan säga sig veta bättre än alla andra!

Skrivet av Åsa Lindholm,
saxat ur Hundsport 1-2/95


This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.


Rasstandard för Ceskyterrier


Ursprungsland/hemland
Tjeckien

Användningsområde
Tidigare en terrier som föddes upp för jakt på räv och grävling,
numera är rasen främst hållen som sällskapshund.

FCI-klassifikation
Grupp 3, sektion 1

Bakgrund/ändamål
Ceskyterrier är resultatet av korsningsavel mellan Sealyhamterrier och skotsk terrier. Syftet med korsningarna var att utveckla en lätt byggd, kortbent, välpigmenterad jaktterrier med ut arbetssynpunkt praktiska hängöron, lättskött päls och ett lättlärt kynne. Frantisek Horak hette en man från Klanovice i närheten av Prag vilken 1949 startade arbetet med att avla fram den karakteristiska ceskyterriern. Hundarna visades för första gången på utställning 1959. Rasen blev slutligt erkänd av FCI 1963.

Helhetsintryck
Ceskyterrier skall vara lågbent med rektangulär, välbyggd och muskulös kroppsform, Pälsen skall vara lång och öronen små och hängande.

Måttförhållanden:

 

Hanar

Tikar

Mankhöjd

29 cm

27 cm

Skallängd

21 cm

20 cm

Skallbredd

10 cm

9 cm

Bröstomfång

45 cm

40 cm

Kroppslängd

43 cm

40 cm


Uppförande/karaktär
Ceskyterrier skall vara en trivsam och gladlynt sällskapshund med jämt, aldrig aggressivt temperament. Rasen skall vara lättlärd, lugn och ha vänlig läggning. Den kan vara en smula reserverad mot främlingar.

Huvudet skall vara långt, och ge intryck av en trubbig, inte alltför bred kil. Skallens plan skall markant avvika från nosryggens plan.

Skallen skall inte vara för bred mellan öronen. Den skall successivt avsmalna mot ögonbrynsbågarna. Pannfåran skall endast vara svagt markerad. Nackknölen skall vara lätt att känna. Stopet skall inte vara framträdande men markerat.

Nostryffeln
skall vara mörk och välutvecklad. Hos gråblå hundar skall den vara svart och hos ljusbruna skall den vara leverbrun. Nosryggen skall vara plan. Läpparna skall vara tämligen tjocka och åtsmitande.

Käkarna skall vara kraftiga och starka. Sax- eller tångbett. Tänderna skall vara starka, placerade på rak linje och ansatta i rät vinkel mot käken. Tandantalet skall vara komplett, men avsaknad av båda M3 i underkäken tolereras. Kindbenen skall inte vara framträdande.

Ögonen skall vara medelstora, aningen djupt liggande och med vänligt uttryck. Ögonen skuggas av de nedhängande ögonbrynen. Ögonfärgen skall hos gråblå hundar vara brun eller mörkbrun med svarta ögonlocksränder, hos ljust kaffebruna hundar ljusbrun med leverbruna ögonlocksränder.

Öronen skall vara medelstora och nedhängande så att de väl täcker öronöppningarna. De skall vara tämligen högt ansatta och falla slätt och tätt intill kinderna, triangelformade där den vikta (övre) sidan skall vara den kortaste.

Halsen skall vara tämligen högt ansatt. Den skall vara medellång, tämligen stark och buren något framåtlutande. Huden på strupen skall vara tämligen lös men inte bilda hakpåsar.

Kroppen skall vara rektangulär. Överlinjen skall vara i ett plan emedan länden och korset alltid skall vara måttligt välvda. Höftbenen är oftast placerade aningen högre än manken. Manken skall inte vara kraftigt markerad; halsen är ansatt tämligen högt.

Ryggen skall vara kraftig och medellång. Ländpartiet skall vara tämligen långt, muskulöst, brett och något rundat. Bröstkorgen skall vara mer rundad än djup. Revbenen skall vara väl välvda. Buklinjen skall vara tydlig och aningen uppdragen. Flankerna skall vara väl utfyllda.

Bakdelen skall vara kraftigt utvecklad, muskulös och med måttligt sluttande kors. Svansens ideallängd skall vara 18-20 cm lång, tämligen kraftig och lågt ansatt. I vila bärs svansen hängande rakt ner eller med en lätt böj i svansspetsen; när hunden är alert bärs svansen i sabelform, horisontellt eller högre.

Extremiteter
Frambenen skall vara parallella, raka och med kraftig benstomme. Skuldrorna skall vara muskulösa. Armbågarna kan vara aningen lösa, men de skall varken vara inåt- eller utåtvridna. Framtassarna skall vara stora med väl välvda tår och starka klor. Trampdynorna skall vara väl utvecklade och tjocka.

Bakbenen skall vara kraftiga, parallella, välvinklade och muskulösa. Underbenen skall vara korta. Hasorna skall vara tämligen högt ansatta och kraftigt utvecklade. Baktassarna skall vara mindre än framtassarna.

Rörelserna skall vara fria, kraftfulla och med bra påskjut. Galoppen är tämligen långsam med uthållig. Frambenen skall föras på en rät linje.

Huden skall vara välpigmenterad, fast och tjock utan att bilda rynkor eller hakpåsar.

Pälsen klipps. Skägg och kraftiga ögonbryn skall finnas och ögonen skall vara väl skuggade av överhängande hår. På bröstkorgens undersida, magen och nedre delen av benen skall håret inte klippas. I utställningskondition skall håret på halsens översida, skuldrorna och ryggen inte vara längre än 1-1,5 cm; pälsen skall vara kortare på kroppsidorna och svansen och helt kort på öronen, kinderna, på nedre delen av halsen, armbågarna, låren och runt anus. Övergången mellan klippt och oklippt päls skall vara så jämn som möjligt.

Pälsen skall, utan överdrifter, vara lång, fin men inte mjuk, svagt vågig och silkesglänsande. Två färger förekommer. Gråblå (föds svarta) och ljust kaffebruna (föds chokladbruna). Hos båda färgvarianterna är tecken i gult, grått eller vitt tillåtet på huvud (skägg och kinder), på hals, bröstkorg, buk, benens nedre del och under svansen (s k tan-tecken). Vit halsring och vit svansspets förekommer också, men grundfärgen måste alltid dominera.

Storlek/vikt
Mankhöjden är 27-32 cm. Idealhöjden för hanhund är 29 cm och för tik 27 cm. Vikten skall inte understiga 6 kg och inte överstiga 10 kg.

Fel
Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

(SKK 970528)
Rasstandard för ceskyterrier, FCI 246